Maailman vesipäivä 22.3. - EPSU vaatii yhä Euroopan komissiolta toimia

20.3.2017

Maaliskuun 22. päivänä vuodesta 1993 vietetty maailman vesipäivä on jälleen käsillä. Päivän tarkoituksena on kiinnittää kansainvälistä huomiota jatkuvasta vesipulasta kärsiviin ihmisiin sekä puhtaaseen veteen ja vesihuoltoon kaikille kuuluvana perusoikeutena.

Euroopan julkisen alan ammattiliittojen kattojärjestö EPSU ja sen jäsenliitot ovat toimineet aktiivisesti teeman puitteissa. EPSUn aloitteesta aikaansaatiin kolme vuotta sitten kaikkien aikojen ensimmäinen onnistunut eurooppalainen kansalaisaloite, ”Right2Water” – vesi on perusoikeus. Aloite keräsi lähemmäs kaksi miljoonaa allekirjoitusta, tuhansia myös Suomesta FIPSU-liittojen kampanjoinnin tuloksena vuosina 2012-2013.

Kansalaisaloitteen keskeinen vaatimus Euroopan päättäjille on puhtaan juomaveden ja toimivan jätevesihuollon takaaminen Euroopan kansalaisille sekä maailmanlaajuisesti. Lisäksi painotetaan vesihuoltopalveluiden tuottamista pääasiassa julkisena palveluna.

Euroopan parlamentti on ilmaissut selkeän tukensa aloitteelle, mutta tästä huolimatta Euroopan komissio ei ole edistänyt vaatimusten toteuttamista EU-lainsäädännössä. 

Komission toimenpiteitä odotellessa EPSU jatkaa kampanjointia ja kääntää katseensa kohti kansallisia tahoja. Vuonna 2017 EPSU nostaa erityisesti esiin Slovenian esimerkin: maa sisällytti vuonna 2016 oikeuden turvalliseen juomaveteen perustuslakiinsa. Kansallisen tason toiminta voi EPSUn mukaan herätellä EU:ta vihdoin ryhtymään konkreettisiin toimenpiteisiin kaikille kuuluvan puhtaan veden puolesta.

Vesipäivänä EPSUn delegaatio Brysselissä marssii Slovenian suurlähetystöstä Euroopan komissioon, mukanaan Slovenian perustuslaki. Samaten Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa viedään maan perustuslaki EU:n paikalliseen edustustoon. 

 

Lue lisää maailman vesipäivästä (englanniksi)