Pääsihteeri Pavanelli: Ay-liikkeen tulevaisuus on nuorissa

31.10.2017

Pääsihteeri Rosa Pavanelli painotti nuorten merkitystä ay-liikkeen tulevaisuudessa.
Pääsihteeri Rosa Pavanelli painotti nuorten merkitystä ay-liikkeen tulevaisuudessa.

PSI:n pääsihteeri Rosa Pavanelli esitteli PSI:n toimintakertomuksen kaudelta 2012–2016. Kauteen mahtuu niin menestystarinoita kuin epäonnistumisiakin.

Pavanellin mukaan PSI on pystynyt puolustamaan yhteistyöllä oikeudenmukaisuutta. Yhdeksi menestystarinaksi hän mainitsi Filippiineillä allekirjoitetun ILO51 –sopimuksen, jonka hyväksymistä edistivät mm.  JHL, Sask ja Pardia. Filippiineillä tehtiin elokuussa historiaa ja otettiin iso askel kohti yhtenäistä ay-liikettä ja sopimisen kulttuuria. Maan senaatti hyväksyi yksimielisesti ILOn julkisen alan järjestäytymisoikeutta koskevan sopimuksen.

Pavanelli korosti , että PSI tekee näkyvää työtä myös ILOssa maahanmuuttoasioissa, väkivallan vastustamisessa työpaikoilla ja naisiin kohdistuvan väkivallan vastustamisessa. Lisäksi PSI on mukana toiminnassa, jolla pyritään suojelemaan epäkohtien ilmiantajia.

Monessa maassa ay-aktiiveja on vangittu. PSI:llä onkin useita aloitteita, joilla halutaan korostaa ay-oikeuksia.

- Olemme pystyneet taistelemaan privatisointia vastaan maailmanlaajuisesti ja rakentaneet kansainvälistä solidaarisuutta ja painostaneet paikallishallintoja. Olemme ainoa järjestö, joka on laajalla rintamalla pystynyt puolustamaan työntekijöiden oikeuksia ja vastustamaan monikansallisten yhtiöiden veronkiertoa. Olemme tehneet paljon työtä, että PSI:n keskusjärjestöt pystyisivät vaikuttamaan ISO-standardeihin niin, että voimme suojella työntekijöiden etuja, hän listasi.

Hänen mukaansa myös lakko-oikeus ja yhdistymisvapaus on haluttu kiistää tälläkin kaudella aika ajoin.

- Jos ne halutaan kieltää, mitä jää enää jäljelle. Se on perusoikeus, se on kirjattu perusoikeuksiin, hän painotti.

Hän myönsi, että PSi ei ole onnistunut rekrytoimaan ja järjestämään uusia jäseniä riittävän hyvin.

- On tärkeää, että tavoitamme vaikkapa jäte- ja vesialan työntekijöitä ja pystymme puolustamme heidän oikeuksiaan. Myös naisten oikeuksissa ja tasa-arvon edistämisessä on vielä paljon työtä. Nuoret ovat samassa asemassa kuin naiset. Nuoria pitäisi valita PSI:n eri paikoille. Jos emme saa nuoria joukkoihimme, on mietittävä mikä on ay-liikkeen tulevaisuus.

Aikaamme varjostavista ongelmista huolimatta Pavanelli katsoi toiveikkaasti eteenpäin.

- Me jatkamme Ihmiset ennen voittoa –tiellä ja me tulemme voittamaan, hän päätti puheensa.

Teksti ja kuva Maarit Uusikumpu